29 rodzynek & 3 orzechy x)
Aminokwasy -COOH –NH2
R-NH2-aminy mają właściwości zasadowe
Ciała stałe, krystaliczne, rozpuszczalne w wodzie. Właściwości chemiczne: 1amfoteryczne(kwasowo zasadowe) 2mogą łączyć się ze sobą w wyniku reakcji kondensacji
Białka-białko proste=proteiny, co najmniej 100 aminokwasów, proteidy-białka złożone-aminokwasy i coś jeszcze np. tłuszcze. Proteidy :fosforoproteidy, lipoproteidy, chromoproteidy. Właściwości chemiczne: 1 Hydroliza (enzymy lub kwas)2 Stan koloidalny-stan pośredni między zawiesiną a roztworem właściwym 3. koagulacja odwracalna to wysalanie-denaturacja NaCl, NH4Cl 4 koagulacja nieodwracalna-alkohole oprócz gliceryny, formalina 9zanija tez białka bakterii) sole minerałów ciężkich, stężone kwasy i zasady, wysoka temperatura.
tu nie ma żadnych wzorów chemicznych bo mi się nie chciało, same własności chemiczne i takie tam, bo mówiłą ze jeszcze jedne spr może być więc tak na wszelki wypadek;)
Offline